Historien bakom Kurdistans flagga

11900085_981416128583276_4590475661749929857_n

Kurdiska flaggans färger har sitt ursprung i Mediska riket (ca 600 f.Kr.) då de använde flaggor i färgerna kesk (grön) sor( röd) och zer (gul) och flaggan som började användas under frihetsrörelsen från det Osmanska riket, under 1800-talets slut hade inspirerats från dessa färger. Den är en trikolor med horisontella fält i färgerna rött, vitt och grönt, samt en gul solskiva med 21 strålar i dess centrum.

Organisationen Xoybûn introducerade en variant av flaggan som användes i den inom Turkiets gränser självutropade Araratrepubliken under perioden 1927-1931. Efter republikens fall dök den ursprungliga flaggan upp igen 1932 på omslaget till den kurdiska men Damaskusbaserade tidningen Hawar av Celadet Ali Bedirxan, som också var en av grundarna av Xoybûn.

Bedirxan beskrev flaggan:

”Ala kurdan, ji jor ber bi jêr ve, ser hev, sor, spî û qesq e, di nava wê de roj diçirise”

Översatt till svenska:

”Den kurdiska flaggan är från ovan till nedan röd, vit och grön, i dess mitt strålar solen”

I en tid av förtryck och diktatur var flaggan främst känd bland de intellektuella men kort efter andra världskrigets slut, utropades ännu en republik – denna gång inom Irans gränser: Kurdistanrepubliken (känd som Mahabad republiken). Till en början var den Sovjetstödd och därmed modifierades flaggan lite grann, t.ex. lades typiska socialistiska symbolen – vetekrans – till. Motsättningar bland de kurdiska klanerna och att utlovade vapenleveranser från Sovjetunionen uteblev ledde till dess fall mindre än ett år senare. Efter Kurdistanrepublikens fall återgick man till ursprungsflaggan.

Det viktigaste kännetecknet för flaggan är den flammande gyllene solen i mitten. Solskivan har 21 strålar, lika i storlek och form. Tjugoett är ett högaktad nummer som symboliserar återfödelse i den gamla kurdiska religion yazdanism och dess moderna utlöpare, ezidism, yarsanism (kakey) och alevism. Samt datumet då Kurdistans nyår , Newroz, firas (21 mars).

Färgen rött symboliserar kurdiska kampens blodsutgjutelse och den fortsatta kampen för värdighet och medmänsklighet.
Färgen grönt symboliserar Kurdistans landskap, dess skönhet och vitalitet.
Vitt symboliserar fred, frihet och jämlikhet.
Gult representerar livets källa och folkets ljus.

Ett dokument som behandlar anpassning till internationella flaggstandarder gjordes år 1998 av Dr. Mehrdad Izady (historiska och estetiska aspekter) och Dr. Bijhan Eliasi (tekniska aspekter). Flaggan blev genast antagen av det Internationella Flagginstitutet.

År 1999 antogs den av Kurdistans Regionala Parlament (inom Irak) som Kurdistans officiella flagga. Sedan dess har den fått stor spridning över hela världen som symbol för Kurdistan och kurdistanierna (kurdiska folket).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s